Doorgaan naar inhoud
Denk je erover om Dry January te proberen?

Denk je erover om Dry January te proberen?

Ondanks dat we nog volop in de feestmaand zitten, is het goed om al even vooruit te blikken naar Dry January, want een goede voorbereiding is het halve werk!
Een maand lijkt misschien lang, maar de meeste mensen kunnen succesvol zijn. We geven je graag wat tip om een maand ‘droog’ te blijven.

Alternatieve drankjes

Zoek een vervangende niet-alcoholische drank. Voor sociale situaties, of als je na een lange dag werken zin hebt in een wijntje, biertje of een cocktail.

Door de gezondere levensstijl zijn er steeds meer goede alternatieven op de markt gekomen. Goede alcoholvrije bieren zijn er al lang, maar nu is er dus ook ruime keuze op het gebied van wijn. Ook voor limoncello, gin en aperol spritz zijn er goede alcoholvrije alternatieven.

Maak het jezelf makkelijk en zet thuis een het Dry January pakket op voorraad, zo grijpt u nooit mis!

Neem uw eigen alcoholvrije drankjes mee

Vermijd verleidingen. Wanneer u bij iemand thuis wordt uitgenodigd voor bijvoorbeeld de Nieuwjaars borrel, neem dan uw alcoholvrije drankjes mee. Neem een duik in uw ‘Dry January’ pakket en kies voor een alcoholvrije bubbel, een G&T of een aperol spritz alternatief. Zo kunt u toch gezellig mee proosten!

Samen ben je sterker

Probeer vrienden of familie te verleiden om mee te doen. Ga samen de uitdaging aan, tenslotte ben je samen sterker.

De winst van een maand zonder alcohol

Goed om ook even bij stil te staan voordat je van start gaat! Dry January kent een opmars, maar wat levert zo'n maand zonder drank eigenlijk op?

Betere nachtrust

Vaak gehoord: 'met een slaapmutsje slaap ik beter'. "Je valt misschien wel eerder in slaap, maar de kwaliteit van de slaap is na alcoholinname minder.

Rust voor de lever

De lever moet alcohol verwerken en dat maakt dat andere gifstoffen die moeten worden afgebroken in de wacht staan. "In een alcoholloze maand kan een lever zich herstellen. Dat is ook aangetoond in onderzoeken van Radboudumc in Nijmegen.

Gewichtsafname

Een wijntje is circa 80 calorieën en een biertje 100. Dat tikt aan. "In een alcoholloze maand eten mensen bewuster en snacken minder.Bij een wijntje hoort immers een kaasje en bij een biertje een borrelnoot." Een op de vijf deelnemers aan een droge maand, verliest naar eigen zeggen gewicht. 10 procent meldt ook een schonere huid.

Mentale fitheid

"Mensen voelen zich zonder alcoholinname mentaal sterker. Ze leven ook bewuster, lezen weer eens een boek of gaan sporten."

Ook op de lange termijn lagere alcoholconsumptie

De grootste winst is nog wel dat mensen ook na hun 'droge maand' minder drinken. "Mensen worden zich bewust van hun alcoholgebruik. Dat het ook gezellig kan zijn zonder alcohol," aldus Ninette van Hasselt van het Trimbos-instituut.

Vorig artikel Dankzij deze drankjes wordt oudejaarsavond ook voor de Bob een feestavond!
Volgend artikel Hoe combineert u de Kerst 2023 klassiekers met alcoholvrije wijn?