Doorgaan naar inhoud
10% Nederlanders wil minder alcohol drinken

10% Nederlanders wil minder alcohol drinken

Van de volwassenen die weleens alcohol drinken, zoals bier of wijn, zegt 10 procent dat zij minder zouden willen drinken. Dit blijkt uit het onderzoek Belevingen 2022 van het CBS.

De overgrote meerderheid van de volwassen drinkers (90 procent) geeft aan het alcoholgebruik niet te willen minderen: 29 procent zegt dat zij geen moeite hebben met het eigen alcoholgebruik, 61 procent vindt dat ze al weinig alcohol drinken.
Naarmate mensen meer drinken, willen ze vaker minderen: van degenen die 1 tot maximaal 7 glazen per week drinken, geeft 6 procent aan minder te willen drinken. Van de mensen die 14 glazen alcohol of meer per week drinken zegt 36 procent dit.

Het aantal overmatige drinkers nam af: van 10 procent in 2014 naar 6 procent vorig jaar. Volgens het CBS is een overmatige drinker een man die wekelijks meer dan 21 glazen drinkt, of een vrouw die iedere week meer dan 14 glazen alcohol nuttigt.

Waarom drinkt men alcohol?
Drie kwart van de volwassenen die alcohol drinken, doet dit omdat ze het lekker vinden. Een andere veelgenoemde reden is dat mensen drinken omdat het gezellig is. Ongeveer 10 procent drinkt alcohol omdat het hen losser maakt op feestjes.

Hoeveel mensen hebben een alcoholvrij leven?
Bijna 8 op de 10 mensen van 18 jaar of ouder geven aan in de afgelopen 12 maanden alcohol te hebben gedronken. Dat zou betekenen dat zo'n 20% van de volwassenen geen alcohol drinkt.

Ruim 40 procent van de volwassenen die geen alcohol drinken, doet dit omdat zij het niet lekker vinden. Ongeveer 25 procent drinkt niet omdat het ongezond is. Geen alcohol drinken om niet aangeschoten of dronken te willen zijn, of er niet tegen kunnen, worden elk door ruim 15 procent van de niet-drinkers genoemd. Fitheid en gezondheidsrisico’s zijn voor ruim 10 procent een reden om niet te drinken. Afvallen is de minst genoemde reden.

Is alcohol slecht voor de gezondheid?
Bekend is dat alcoholgebruik schadelijk is voor de gezondheid, maar hoe schatten de mensen dit gezondheidsrisico in? Ongeveer 20 procent van de volwassenen denkt dat het (zeer) schadelijk is om af en toe meer dan één glas alcohol te drinken; 55 procent denkt dat het (zeer) schadelijk is als je dit elke dag doet. Ruim 80 procent denkt dat het (zeer) schadelijk is om wekelijks vijf of meer glazen alcohol op één dag te drinken.

*De cijfers zijn grotendeels gebaseerd op de CBS-enquête Belevingen die in 2022 geheel aan het thema ‘(on)gezonde leefstijl’ was gewijd. In totaal hebben bijna 3700 personen van 18 jaar of ouder aan het onderzoek deelgenomen.

Vorig artikel Hmm Lekker kaasplankje, welke alcohol vrije wijnen passen daar bij?
Volgend artikel Franse wijnboeren zijn NIET vernieuwend