Doorgaan naar inhoud
Franse wijnboeren zitten vast met volle vaten wijn door afnemende vraag en gebrek aan vernieuwing.

Franse wijnboeren zijn NIET vernieuwend

Afgelopen week was er treurig nieuws uit Frankrijk: wijnboeren in het hele land blijven met volle vaten wijn zitten. Ja, je leest het goed, Frankrijk maakt te veel wijn!

Reden zou zijn dat ‘de stereotype Fransman’ uitsterft. In 1975 dronk die nog 100 liter wijn per jaar, tegenwoordig nog maar 40 liter. Dat is overigens nog altijd ruim het dubbele dan in Nederland, maar dat geheel terzijde. Vooral rode wijn doet het slecht, in de supermarkt daalde de verkoop vorig jaar met 15 procent. De voorspellingen gaan dat de komende tien jaar de consumptie daarvan nog eens met 60 procent zal dalen.

Door dit overschot zijn natuurlijk maatregelen nodig. Er waren dan ook conclusies en aanbevelingen te over. Veel media schreven over het nieuws dat men de wijnoverschotten gaat opkopen en om laat zetten in industriële alcohol. Daar geeft de Franse overheid zo'n 160 miljoen euro aan uit, zo maakte het ministerie van Landbouw bekend. Industriële alcohol kan gebruikt worden in bijvoorbeeld schoonheidsproducten als parfum.

Ook werd er gesproken over wijngaarden rooien en steunfondsen in het leven roepen. De wijnboeren willen compensatie om een deel van hun wijngaarden om te ploegen en voor andere zaken in te zetten. Deze compensatie zou 10.000 euro per hectare moeten zijn. Uiteraard, gratis geld is altijd goed, doen we in Nederland ook als er een probleem is. Maar is het niet beter om te kijken naar de echte oorzaak? De Fransen wijzen nu natuurlijk naar externe factoren: minder export naar China, de inflatie en de verhoging van de belastingen op Franse wijn in de VS. Maar critici oordelen anders. Met de modernisering van de wijnbranche blijft Frankrijk flink achter. Ze spelen niet in op de concurrentie uit nieuwe wereldwijnlanden en op de explosief gegroeide vraag naar biologische wijn. En dan vergeten we nog het belangrijkste: alcoholvrije wijn! In Duitsland lopen ze wat dat betref voorop, maar een 'echt' wijnland zoals Frankrijk doet er bijna niks mee. Er zijn amper Franse alcoholvrije wijnen te vinden, terwijl de vraag groeit. En ja, zo'n alcoholvrije of biologische wijn mag dan best wat meer kosten, maar dan moet het er wel zijn!

Vorig artikel 10% Nederlanders wil minder alcohol drinken
Volgend artikel Video: Arjen Lubach over alcohol