Doorgaan naar inhoud
Zonder alcohol zou de helft van de mensen niet of korter op IC liggen?

Zonder alcohol zou de helft van de mensen niet of korter op IC liggen?

„Zonder alcohol zou de helft van de mensen niet of korter op mijn afdeling liggen.” Dat zei intensivist dr. Geert Meyfroidt in de tv-quiz ’De Slimste Mens’ in België.

Prof. dr. Meyfroidt, verbonden aan universitair ziekenhuis (UZ) Leuven, trad maandag aan als kandidaat in de quiz 'De Slimste Mens Ter Wereld'. Bij de vraag welke drugsverslavingen het meest schadelijk zijn, kwam uiteraard ook alcohol naar voren. Crack, heroïne en tabak vormen de top drie, daarna volgen alcohol en cocaïne. „Als je alcohol zou wegdenken, zou denk ik bij mij op de afdeling misschien de helft van de mensen er niet liggen, of er korter liggen”, schatte Meyfroidt.

Meyfroidts inschatting van vijftig procent alcoholgerelateerde opnames op de intensive care is natuurlijk geen exact cijfer. Maar het is een feit dat langdurig overmatig alcoholgebruik aanleiding kan geven tot ernstige lichamelijke en psychische problemen. Soms is alcohol de rechtstreekse oorzaak van een aandoening, soms verergert het de zaken. (via: telegraaf.nl)

Overigens speelde Geert Meyfroidt erg goed. Binnen een uur wurmde hij zich in de 650ste aflevering met 559 seconden in de top tien van beste scores aller tijden! Slimme vent.

Vorig artikel Verkoop van alcoholvrije wijn blijft stijgen
Volgend artikel De beste alcoholvrije wijnen volgens het NRC