Doorgaan naar inhoud
Zijn alle alcoholvrije wijnen veilig om te drinken tijdens de zwangerschap?

Zijn alle alcoholvrije wijnen veilig om te drinken tijdens de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap wordt het drinken van alcohol afgeraden om risico’s te voorkomen. Sommige vrouwen kunnen een glaasje wijn zonder problemen laten staan, maar voor anderen kan dit een grote uitdaging zijn.

Alcoholvrije wijn Tips voor tijdens de zwangerschap:

Als jij wel graag een glaasje wijn drinkt, maar voorlopig dus even niks mag, helpen we je graag op weg in de alcoholvrije wijnwereld. Wij geven je graag wat tips voor het drinken van alcoholvrije wijn tijdens de zwangerschapsperiode en eventueel tijdens de borstvoeding.

  1. Let op; sommige alcoholvrije wijn bevatten toch een klein percentage alcohol. Op het etiket staat dan <0,5% vol. Dit betekent dat er maximaal 0,5% alcohol in de wijn kan zitten. Het is dan ook beter om een alcoholvrije wijn te kiezen waar duidelijk op het label vermeld staat 0.0% vol.
  2. De ontwikkeling van alcoholvrije wijn zit in een stroomversnelling. Het aanbod breidt zich wekelijks uit en de kwaliteit wordt steeds beter. Ben je echter een kritische wijndrinker dan blijft het toch even wennen. We raden je in dat geval aan om voor een mousserende wijn te kiezen. De bubbels in de wijn maskeren het gemis van de alcohol. Zo is de overgang van ‘gewone wijn’ naar alcoholvrije wijn het kleinst.
  3. Tenslotte, het is niet aangetoond dat biologische alcoholvrije wijn gezonder is dan niet biologische alcoholvrije wijn. Het is uiteraard wel zo dat de productie van alcoholvrije biologische wijn minder schadelijk is voor het milieu, er zijn bijvoorbeeld minder resten van bestrijdingsmiddelen. Maar het is dus niet bewezen dat het effect heeft op de gezondheid van jou en de baby.

Kortom, het drinken van alcoholvrije wijn tijdens de zwangerschap kan prima. Let op dat de wijn ook echt alcoholvrij is. De beste keuze is een mousserende wijn, of deze nou biologisch is of niet. Van het laatste is namelijk niet aangetoond dat het beter is voor de ontwikkeling van de baby.

Vorig artikel Weingut Bähr: Meest gelauwerde alcoholvrije wijnmaker
Volgend artikel Kan je alcoholvrije wijn drinken tijdens een antibiotica kuur?