Doorgaan naar inhoud
Wat is de beste alcoholvrije wijn?

Wat is de beste alcoholvrije wijn?

Ook een professioneel wijnschrijver kan niet eeuwig blijven doordrinken. Daarom trekt Harold Hamersma op zijn drankloze dagen - inmiddels een paar per week - graag een alcoholvrij biertje open. Yep, een biertje.. De alcoholvrije wijn laat volgens hem nog teveel te wensen over.

Volgens ons valt dat wel mee, al is er zeker nog winst te behalen. Eigenlijk is Hamersma het daar wel mee eens, want hij is tegenwoordig al een stuk milder over het alcoholvrije aanbod dan hij dat vroeger was.

Hamersma vergeleek het drinken van alcoholvrije wijn jaren geleden al eens met seks met een opblaaspop, een citaat dat hem nog steeds achtervolgt. Compagnon Esmee Langereis spreekt liever over ‘je-weet-welwijnen’, een knipoog naar de kater van Jan, Jans en de Kinderen.

Het aanbod van alcoholvrije wijn nam de laatste jaren explosief toe. Logisch, zegt Hamersma in 2020 tegenover het AD. Ook de vraag steeg immers. Nederlanders zijn minder alcohol gaan drinken. Ook de jongere generatie.

Samen met Langereis ontkurkte Hamersma in één dag 75 alcoholvrije wijnen die breed verkrijgbaar zijn in de vaderlandse supermarkten en slijterijen. Een aantal van deze wijnen verkopen wij ook.

Alcoholvrije witte wijn
Over het algemeen kun je een alcoholvrije wijn nog erg goed herkennen. Langereis: "Er ontbreekt iets, en dat proef je." Bij witte wijnen valt dat nog mee, dat komt vooral doordat je die koud drinkt. Door de kou worden je smaakpapillen wat verdoofd. Daarnaast zijn witte wijnen vaak aromatischer, soorten als muscat en viognier schuiven trots een volle fruitmand onder je neus.

Alcoholvrije rode wijn
Rode wijnen zijn de echte lastpakken in het alcoholvrije segment, vindt Hamersma. Wij zijn het met hem eens. Je drinkt ze immers niet gekoeld en er moet een grotere hoeveelheid alcohol worden ontmanteld. Het resultaat is vaak een enorme sensatie van warm, gekookt, ietwat muf fruit. Iets wat de fabrikanten soms proberen te repareren door het toevoegen van smaakaroma’s of houtsnippers.

De acht beste alcoholvrije wijnen
Volgens Hamersma waren (in juli 2020) onderstaande acht flessen de beste alcoholvrije wijn die je kan kopen. De lijst is opgemaakt uit de twee beste witte wijnen, de twee beste rode wijnen, de twee beste rose's en de twee beste bubbels. In de top3 zien we uitsluitend wijnen van Leitz!

1. Riesling ‘Eins Zwei Zero’ (Weingut Leitz)
2. Riesling Sparkling ‘Eins Zwei Zero’ (Weingut Leitz)
3. Rosé ‘Eins Zwei Zero’ (Weingut Leitz)
4. Viognier-Sauvignon Blanc ‘Équilibre Zéro’ (Domaine l’Arjolle)
5. Merlot-Grenache ‘Équilibre Zéro’ (Domaine l’Arjolle)
6. Rose ‘Natureo’ (Torres)
7. ‘Naturlik’ (Schoone Geevel)
8. Enjoy it sparkling ()

UPDATE: naast bovenstaande wijnen maakte Esmee Langereis voor NRC een eigen lijst met de beste alcoholvrije wijnen. Tevens hebben we in oktober 2022 een nieuwe uitgebreide en actuele lijst gemaakt van de lekkerste alcoholvrije wijnen volgens Hamersma.

Vorig artikel Top 15 alcoholvrije wijnen met de minste calorieën
Volgend artikel Alcoholvrij is een trend voor 2021