Doorgaan naar inhoud
Glas water naast een leeg wijnglas om uitdroging door alcohol te illustreren

Waarom krijg je dorst van alcohol?

Een wijntje bestaat voor 85 tot 90% uit water, een biertje zelfs voor 95%. Hoe kan het dan dat je na een avond doorzakken wakker wordt met een knallende koppijn, een droge mond en een onstilbare dorst?

Op het moment dat de alcohol in je bloed wordt opgenomen, verspreidt het zich door je hele lichaam. Hier wordt het opgenomen in je lichaamsvocht. Dit is tevens de reden waarom vrouwen sneller het effect van alcohol voelen dan mannen: vrouwen hebben in verhouding minder lichaamsvocht. Gemiddeld bestaat het lichaam van een vrouw voor 60% uit vocht, terwijl dit bij mannen 70% is. Via het lichaamsvocht bereikt de alcohol vervolgens je hele lichaam.

Alcohol zal ook de afgifte van het antidiuretisch hormoon onderdrukken. Dit hormoon zorgt er normaal gesproken voor dat je nieren het water uit je plas halen en terug in je bloed brengen. Bij alcoholgebruik krijgen je nieren dit seintje niet, met als resultaat dat je na het drinken van alcohol vaker moet plassen. Met je biertje/wijntje krijg je dus wel vocht binnen, maar plas je het net zo snel weer uit. Hierdoor droogt je lichaam uit, ondanks het drinken!

Alcohol werkt dus urineafdrijvend, waardoor je meer moet plassen als je drinkt. Als je niet genoeg water drinkt, zul je last krijgen van de welbekende nadorst. Sommige mensen verwarren deze dorst overigens gemakkelijk met honger, waardoor ze meer gaan eten om van dit dorstige gevoel af te komen. Denk aan het welbekende frietje of shoarma na een avondje stappen!

Uiteraard heeft dit gedrag juist het tegenovergestelde effect. Als je het hoofdprobleem niet aanpakt, zul je die honger (wat waarschijnlijk dorst is) blijven voelen. Tegelijkertijd werkt je lichaam heel hard om de alcohol af te breken, waardoor je lichaam meer energie nodig heeft dan normaal. Ook slechte slaap, door bijvoorbeeld alcohol, heeft invloed op je honger de volgende dag.

Het beste wat je kunt doen als je thuiskomt van een avondje uit: voldoende water drinken. Eet de volgende ochtend een stevig ontbijt vol met goede voedingsstoffen, zoals vitamine B12, thiamine en foliumzuur. Door de alcohol heeft je lichaam moeite om dit op te nemen, dus maak het je lichaam makkelijk door eten te kiezen dat hier veel van bevat, zoals eieren, kaas, peulvruchten en noten. Voldoende eten en drinken nadat je (teveel) hebt gedronken kan de kans dat je last krijgt van een kater aanzienlijk verlagen.

Een andere 'oplossing' is natuurlijk om geen alcohol te drinken!

Vorig artikel Top 10 alcoholvrije wijnen met het minste suiker
Volgend artikel Verkoop van alcoholvrije wijn blijft stijgen