Hoe wordt alcoholvrije wijn gemaakt?
Laten we beginnen met de term alcoholvrij. Als een wijn alcoholvrij is wil dat zeggen dat de alcohol eruit is gehaald en er niet meer dan 0,05% alcohol achter is gebleven in de wijn.
Wordt alcoholvrije wijn gefermenteerd?
Alcoholvrije wijn wordt gemaakt van wijn die is gefermenteerd met gist en een vinificatieproces heeft ondergaan, zoals een traditionele wijn. Dus ja, alcoholvrije wijn wordt eerst gefermenteerd. Daarna doorloopt de wijn een extra proces dat de alcohol verwijdert.
Waarom is alcoholvrije wijn maken zo lastig?
Fermentatie is een complex proces. Het produceert niet alleen alcohol, maar ook talloze aroma's, smaken en texturen. De echte uitdaging van het maken van wijn zonder alcohol is hoe de alcohol verwijderd wordt, zonder het mondgevoel, de balans, de typiciteit en de kwaliteit aan te tasten.
De 3 methode om Alcoholvrije Wijn te maken:
- Vacuümdestillatie
Bij vacuümdestillatie wordt de alcohol verwijderd bij een relatief lage temperatuur, door de vacuüm wordt het kookpunt van alcohol verlaagd tot rond de 30°C. Met deze methode kan het alcoholpercentage teruggebracht worden tot 0,03%. Deze techniek wordt onder andere door Leitz gehanteerd, zij vinden de andere opties 'te agressief'. Helaas is deze manier ook de duurste, de apparatuur voor het de-alcoholiseren loopt in de vele miljoenen. - Spinning Cone technologie
De spinning cone techniek is ook een veel gebruikte methode. Door snel draaiende schalen worden de geur- en smaakstoffen gescheiden van de wijn en apart gehouden. Daarna wordt de wijn iets verwarmd, totdat alle alcohol verdampt is en het rest sap wordt vervolgens weer vermengd met de geur- en smaakstoffen. Snel en zeer efficiënt. De wijnen van Sinzero worden volgens deze methode gemaakt. - Omgekeerde Osmose
Deze methode scheidt de samenstellende elementen op basis van verschillende molecuulgroottes voordat het weer wordt gemengd. Deze methode is wel de minste van de drie.