De kwaliteit van alcoholvrije wijn

De kwaliteit van de alcoholvrije wijnen die nu op de markt verschijnen is een stuk beter dan jaren terug. De complexiteit, geur en smaak zijn nauwelijks meer te onderscheiden van wijnen met alcohol.

Hoe het precies komt dat ze beter worden van kwaliteit, heeft vooral te maken met de druiven. Die worden eerder geplukt. Hoe sneller een druif wordt geplukt, hoe minder suiker er in de druif zit. Als deze most (geperste druiven) met weinig suiker worden gegist, ontstaat er minder alcohol en hoeft er ook minder alcohol te worden verwijderd.

Een tweede belangrijke reden is het feit dat wijnmakers meer kwaliteitswijnen en kwaliteitsdruiven als basis gebruiken om te de-alcoholiseren (en ze zo dus alcoholvrij maken).

Tenslotte is er ook een grote verbeteringsslag gemaakt op het vlak van de-alcoholiseren. Er zijn diverse processen die steeds meer geënt zijn op het behoud van de aroma’s in de wijn (lees meer over vacuum distillatie, spinning cone column en omgekeerde osmose).

Kortom, overtuig jezelf en probeer het nu!