Doorgaan naar inhoud
Wat levert een maandje alcoholvrij op?

Wat levert een maandje alcoholvrij op?

Dankzij de feestdagen heeft je lichaam veel te verduren gehad. Na al die liters champagne en wijn, is het ook weleens goed om een maand alcoholvrij te leven. Het kan enorm bevorderend zijn voor je gezondheid.

We kennen het fenomeen als Dry January, een steeds populairder initiatief om een maand lang je wijntje te vervangen voor iets gezonders. Over de hele wereld wordt de alcoholvrije maand gepromoot.

In het Verenigd Koninkrijk doen ze dit al jaren door middel van een grote, landelijke campagne. En dat werkt: sindsdien proberen vier miljoen(!) Engelsen elke eerste maand van het jaar alcoholische versnaperingen te mijden. Ook in de Verenigde Staten begint de alcoholvrije maand aan te slaan. Onderzoek toont aan dat een maand lang de drank laten staan, verschillende gezondheidsvoordelen heeft.

Ook na januari werkt het
Zo verruilt de Amerikaanse Heather Molnar haar dagelijkse glas wijn deze maand voor kombucha, zo schrijft The Wall Street Journal. "Toen ik voor de eerste keer meedeed aan Dry January, dacht ik dat ik op 1 februari los zou gaan. Maar dat deed ik niet. Ik dacht pas op de helft van die maand weer aan een glas wijn. Dat bewustzijn om niet, of minder, te drinken blijf je houden."

Volgens Richard de Visser, professor aan de University of Sussex, ben je na die maand minder snel geneigd om weer naar een wijnfles te grijpen. De Visser onderzocht 857 mensen die de uitdaging aangingen. Wat bleek: het aantal mensen dat de alcoholvrije maand wist vol te houden, dronk daarna minder per week en ze zouden ook minder vaak dronken worden dan vóór hun Dry January.

Goed voor je lever
Dat alcohol schadelijk is voor je lever, is bij de meeste mensen wel bekend. Ook leverdeskundigen zijn daarom fan van het initiatief. Volgens hen worden onder andere je leverfuncties en bloeddruk stukken beter door een maand geen alcohol te drinken. Tevens verloren deelnemers één tot twee kilo in een maand. Ook zou het concentratievermogen van de deelnemers verbeterd zijn, voelden ze zich minder vermoeid en sliepen ze beter.

Vorig artikel Alcoholvrij is een trend voor 2021