Doorgaan naar inhoud

Veel gestelde vragen over alcoholvrije wijn

Wat wordt verstaan onder alcoholvrije wijn?
Om te verduidelijken wat er precies wordt verstaan onder wijn, gedealcoholiseerde wijn en gedeeltelijk gedealcoholiseerde wijn volgen hieronder de definities zoals beschreven door de OIV (Organisation Internationale de la Vigne et du Vin). De meerderheid van wijnproducerende landen is lid van de OIV.

Wijn is de drank die exclusief voortkomt uit de gehele of gedeeltelijke alcoholische vergisting van verse druiven, eventueel gekneusd, of druivenmost. Het alcoholgehalte zal niet minder zijn dan 8,5% vol. 

Noot: Onder specifieke voorwaarden kan het minimale totale alcoholgehalte worden verlaagd tot 7% vol. op basis van wetgeving die specifiek voor de betreffende regio geldt.

Gedealcoholiseerde wijn (alcoholvrije wijn) is een drank afkomstig van wijn, met een alcoholgehalte van minder dan 0,5%.

Gedeeltelijk gedealcoholiseerde wijn (lage alcohol wijn) is een drank afkomstig van wijn, met een werkelijk alcoholgehalte gelijk aan of hoger dan 0,5% en in principe minder dan 8,5% (het minimum alcoholgehalte van reguliere wijn).

Over het algemeen hebben alcoholvrije wijnen een alcoholpercentage van 0,01 procent. Mocht je helemaal zeker willen weten dat er totaal geen alcohol meer in zit, dan raden we aan te kijken naar het Halal keurmerk. Indien een wijn 0,5% alcohol heeft, dan vermelden we dat altijd op de betreffende productpagina en tevens staat het aangegeven op het etiket.

Hoe wordt alcoholvrije wijn gemaakt?
De belangrijkste methoden die momenteel voor de dealcoholisatie van wijn worden gebruikt zijn vacuümdistillatie, spinning cone column en omgekeerde osmose. 

Traditionele dealcoholisatie processen gebruiken warmte om de alcohol te verwijderen waardoor ook aroma’s verloren gaan. Moderne dealcoholisatie processen proberen de temperatuur te verlagen zodat meer aroma’s behouden blijven vaak in combinatie met een systeem dat de verloren aroma’s opvangt om ze vervolgens weer toe te voegen aan de gedealcoholiseerde wijn.

Hieronder een video over de Spinning cone column techniek.

Hoe lang is alcoholvrije wijn houdbaar als deze gesloten is?
De meeste alcoholvrije wijnen zijn 2 tot 3 jaar houdbaar.

Echt druivensap is minder lang houdbaar. Volgens het voedingscentrum kun je druivensap tot 1 jaar na THT-datum bewaren en mogelijk langer, mits het er goed uitziet en de verpakking nog heel is. Bij flessen sap geldt wel dat je ze het beste in het donker kan bewaren.

Hoe lang is alcoholvrije wijn goed als de fles eenmaal open is?
De mousserende wijn dient in 1 dag gedronken te worden. Omdat het alcoholvrij is, is het geen mousse door fermentatie, maar ingespoten. De overige wijnen zijn net zo goed houdbaar als 'normale' wijn.

Bevatten alcoholvrije wijnen minder calorieën?
Door het de-alcoholisatie proces bevat de alcoholvrije wijn gemiddeld maar liefst 66% minder calorieën!

Hoe smaakt alcoholvrije wijn?
Alcoholvrije wijn smaakt over het algemeen best zoet. Dat komt onder andere omdat de smaakbalans anders wordt, zodra de alcohol eruit is. Denk aan fruitig en halfdroog, soms zelfs halfzoet of ronduit zoet. Echt droog is het nog niet, behalve de champagne/bubbels.

Verder helpt het om je verwachting iets bij te stellen; alcoholvrije wijn smaakt nog niet exact hetzelfde als normale wijn. Al komt het steeds dichter in de buurt. Maar met het proces om de alcohol te onttrekken, verdwijnt vaak ook iets van het wijn-achtige karakter. De textuur en structuur is echter gelijkwaardig!

Kan je alcoholvrije wijn ook combineren met eten?
Jazeker. Alcoholvrije wijn en eten gaan uitstekend samen. Bij het combineren van alcoholvrije wijn en eten moet je rekening houden dat er geen alcohol aanwezig is en dat de kracht van de wijn iets minder is. Dat levert verder geen enkele belemmering op. Suggesties voor wijn en spijs staan ook bij alle wijnen aangegeven.

Hoe serveer je alcoholvrije wijn?
Omdat alcoholvrije wijn over het algemeen vrij zoet is, is gekoeld serveren aan te bevelen. Dat geldt niet alleen voor de witte, rosé en mousserende varianten, maar ook voor de rode alcoholvrije wijn!

Mag je alcoholvrije wijn schenken aan jongeren onder de 18 jaar?
Ja dat mag volgens de Drank- en Horecawet, mits de alcoholvrije wijn niet meer bevat dan 0,5% alcohol.

Waarom is alcoholvrije wijn zo in opkomst?
De enorme groei heeft een aantal verklaringen. We zijn bijvoorbeeld steeds meer bezig met onze gezondheid. Een glas wijn op zijn tijd is niet ongezond, we kiezen echter wel steeds bewuster ons moment. Kwaliteit gaat steeds meer voor kwantiteit.

Daarnaast is de kwaliteit van alcoholvrije wijn sterk verbeterd, daar lees je hier meer over, en is er ook steeds meer keuze. De meeste alcoholvrije wijnen zijn nauwelijks meer te onderscheden van wijnen met alcohol.

Vorig artikel Wat levert een maandje alcoholvrij op?