Doorgaan naar inhoud
Bio of Biodynamische wijn, hoe wat & waarom? Naakte Druiven legt het u graag uit!

Bio of Biodynamische wijn, hoe wat & waarom? Naakte Druiven legt het u graag uit!

Wat zijn biologische en biodynamische wijnen? Hoe ze van elkaar verschillen, vertellen we u in deze blog.

Wat is biologische wijn?

De regels voor biologische wijnbouw en wijnbereiding zijn vastgelegd door de Europese Unie. Bij biologische wijnbouw mag er géén gebruik gemaakt worden van kunstmest of chemische gewasbeschermingsmiddelen. Bovendien mag er minder sulfiet worden gebruikt dan in een conventionele wijn. Het maximale toegestane sulfietgehalte in biologische wijnen is 30 tot 50 gram lager dan bij gangbare wijnen. Wat is dan een normale hoeveelheid bij gangbare wijnen? Bij rode wijnen is dit 160 milligram per liter en bij witte en rosé wijnen is dit 210 milligram per liter.

Door het ontbreken van chemische middelen is de biologische wijnbouw een stuk milieuvriendelijker.

Als je gevoelig bent voor sulfiet, dan is biologische wijn dus ook een aanrader. Er bestaat geen wijn zonder sulfiet, maar in biologische wijn zit dus een stuk minder sulfiet! Sulfiet ontstaat van nature tijdens het vergistingsproces van druiven naar wijn. Daardoor zit er altijd een klein percentage sulfiet in wijn. Om de wijnen beter te conserveren voegen wijnmakers soms extra sulfiet toe.
Je herkent een biologische wijn aan het keurmerk op de fles. Meestal wordt het Europees biologisch keurmerk (het ‘blaadje met de sterren’) gebruikt.

Naakte Druiven Biologische tips:

Hele serie van Vendome

Deze alcoholvrije wijn wordt net zoals andere 'gewone' wijnen op traditionele wijze geproduceerd, alleen wordt nadien de alcohol eruit gehaald. Het bijzondere van de alcoholvrije Vendôme range is dat de smaak zeer dicht zit bij de wijnen met alcohol. Dit is bereikt door middel van vacuüm verdamping van de alcohol. Normaal gesproken gebeurt het evaporatie proces bij 78°C. Echter dan blijft er maar weinig of geen smaak van de wijn over. Doordat bij deze Vendôme Mademoiselle de alcohol verdampt wordt bij slechts 45°C, kunnen aroma's en andere eigenschappen van de druivensoorten bewaard blijven. Door het originele proces van de vinificatie in stand te houden en daarna de alcohol te verwijderen ontstaat een prachtige, rijke smaak.

Hele serie van Oddbird

Oddbird is een Zweeds wijnhuis en de grootste producent van alcoholvrije wijnen in Scandinavië. Oddbird stelt hoge eisen aan zowel toeleveranciers van druiven als wel het eigen productieproces. Het resultaat is een kwalitatief hoogwaardig aanbod. De wijnen hebben geen toegevoegde e-nummers en er worden geen kunstmatige kleur- of geurstoffen gebruikt.

Wat is biodynamische wijn?

Bij biodynamische wijnbouw gaat de wijnboer nog veel verder. Biodynamische wijnbouw komt voort uit de antroposofische theorie van Rudolf Steiner. Steiner ziet de aarde als onderdeel van een groter geheel ziet. Waarbij krachten uit de kosmos ook een rol spelen. Het gewas moet ontvankelijk gemaakt worden voor deze krachten. Dit wordt gedaan middels natuurlijk werken; de ritmes van de natuur te volgen; en het gebruik van een aantal speciale preparaten zoals bv homeopatische kruiden. Ook moet de wijnboer open staan voor het zoeken van een ideale balans en een ontvankelijke gevoeligheid voor zijn wijngaard ontwikkelen.

Bij het behandelen van de wijngaard en het wijn maken, wordt er ook rekening gehouden met de stand van de zon en de positie van de sterren. Bij het oversteken van wijn op andere vaten, wordt er rekening gehouden met de maanstand.

Je herkent biodynamische wijnen aan het Demeter keurmerk.

Naakte Druiven Biodynamische tip:

Gustavshof Zero Zero Alkoholfrei & Wild
Dit is een natuurlijke, alcoholvrije frisdrank met een smaak die doet denken aan droge witte wijn, ongezwaveld en laag in histamine. Aan de neus ruiken we rijpe druiven, citrus, appel en ananas.. Verfrissend in de mond met tonen van groene appel en kweepeer, sterke zuren en een bite. De smaak is mooi vol en heeft een sterke, frisse afdronk.

Volgend artikel Paas & Eieren