Doorgaan naar inhoud
Video waarin neuroloog Bas Bloem de invloed van bestrijdingsmiddelen op gezondheid uitlegt

Alles wat je moet weten over biologische wijn

 

Wijn is altijd gemaakt van vergist druivensap en daarom is wijn (ook de niet biologische) een natuurproduct. Dat is dan ook meteen de grootste overeenkomst, want verder zijn er voornamelijk veel verschillen tussen gewone wijn en biologische wijn.

Biologische wijn is gemaakt van biologisch geteelde druiven en de wijnboer houdt daarbij zoveel mogelijk rekening met het milieu. Dit betekent in de praktijk dat hij geen gebruik maakt van kunstmest, pesticiden of chemische bestrijdingsmiddelen. Ook zijn technische hulpmiddelen verboden, zoals scheidingstechnieken om de samenstelling van most of wijn te veranderen. De wijnboer mag wel sulfiet als conserveringsmiddel toepassen, maar in geringere mate dan is toegestaan bij niet biologische wijnen. Het maximale toegestane sulfietgehalte in biologische wijnen is 30 tot 50 gram lager dan bij gangbare wijnen. Wat is dan gangbaar, zo hoor ik je vragen? Bij rode wijnen is dit 160 milligram per liter en bij witte en rosé wijnen is dit 210 milligram per liter.

Door het ontbreken van chemische middelen is de biologische wijnbouw een stuk milieuvriendelijker dan de 'traditionele' wijnbouw methoden. Maar hoe bestrijdt de boer dan ziektes of ongedierte in zijn wijngaard? Hiervoor zoekt hij naar andere, natuurlijke manieren. Bijvoorbeeld het aanplanten van kruiden die schadelijke insecten weren, het sproeien met compostthee en het veelvuldig wieden van onkruid.

Wijn zoals wijn eigenlijk bedoeld is, dat is biologische wijn! Door zuivere vinificatie, zonder of met minimaal gebruik van chemische middelen.

Onderzoek naar individuele wijnen laat zien dat biologische producten in het algemeen minder resten van bestrijdingsmiddelen bevatten. En dat is natuurlijk zeer positief, want er zijn meer voorbeelden dat bestrijdingsmiddelen slecht zijn voor mens (en dier). De Gezondheidsraad pleit daarom voor het drastisch terugdringen van het gebruik van pesticiden. Volgens de raad blijkt uit buitenlands onderzoek dat landbouwgif kan leiden tot gezondheidsschade, zoals de ziekte van Parkinson en ontwikkelingsstoornissen bij kinderen.

In onderstaande video van de Universiteit van Nederland legt Neuroloog en Professor Bas Bloem (Radboud UMC) uit welke invloed bestrijdingsmiddelen op ons hebben. Een bekende quote van hem bij Omroep Gelderland: “Ik drink dan ook nog maar uitsluitend biologische wijn.”

Voor bepaalde gewasbeschermingsmiddelen is bij dierproeven vastgesteld dat ze symptomen van Parkinson veroorzaken. In de video wordt ook uitgelegd dat bepaalde locaties in Frankrijk, waar veel mensen de ziekte van Parkinson hebben, bijna exact overeenkomt met de locaties waar intensieve wijnbouw wordt bedreven. Non-biologische wijnbouw, welteverstaan. Het is inmiddels duidelijk dat Franse wijnboeren een verhoogd risico op de ziekte van Parkinson hebben.

In Bordeaux, wat lang het mekka van de wijnliefhebber was, heeft een Franse rechter begin 2019 voor het eerst een wijnboer aansprakelijk gehouden voor het ziek worden van zijn personeel door bestrijdingsmiddelen. Begin 2019 werden in de hoofdharen van werknemers en omwonenden van de wijngaarden resten van zestien soorten gif gevonden. Waaronder ook het middel Diuron, dat in Frankrijk al ruim tien jaar verboden was omdat het kankerverwekkend kon zijn.

Sinds 2012 is biologische wijn in Nederland te herkennen aan één of meerdere keurmerken achter op de fles. Klik verder voor onze selectie alcoholvrije en biologische wijnen.

Tot slot een uitspraak van wijnrecensent Harold Hamersma: "Biologisch groeit, maar de markt voor biologische wijn groeit pas echt hard!"

UPDATE 30 november 2022: In de Volkskrant is afgelopen dagen een artikel verschenen over pesticiden en parkinson. In haar praktijk in het Westland ziet neuroloog Marieke van Oijen steeds vaker parkinsonpatiënten. Is er een verband met de pesticiden die daar veel gebruikt worden? In de Volkskrant schrijft zij over haar zoektocht naar antwoorden én haalt ook tuinbouwvoorbeelden aan: ‘Dit is meer dan een broodjeaapverhaal van mensen die zich bezorgd maken over het milieu.’

Vorig artikel De lekkerste alcoholvrije wijnen volgens Hamersma (2022)
Volgend artikel Top 10 alcoholvrije wijnen met het minste suiker