Doorgaan naar inhoud
Glas alcoholvrije wijn op tafel met gezonde snacks

Alcoholvrij is een trend voor 2021

Een positief gevolg van de Corona-pandemie is de sterkere focus op onze weerstand en gezondheid. Volgens diverse trend- en foodwatchers is alcoholvrije drank daar een onderdeel van.

De trend van gezond eten is al jaren gaande en steeds meer mensen beseffen dat iedere dag vlees eten niet goed voor de planeet is. En elke dag wijn drinken is niet goed voor je lichaam. Het is (helaas) wat overdreven om te denken dat we massaal plantaardig en supergezond gaan eten, maar het is wel een trend die steeds groter wordt. Zo claimt Maaike de Reuver, foodtrendwatcher en hoofdredacteur van Food Inspiration.

Uit onderzoek van maaltijdbezorger Deliveroo, waarbij Nederlanders werd gevraagd naar hun eet- en drinkgewoonten in 2020, blijkt dat we dit jaar bewuster zijn gaan eten en drinken. Vooral de gezonde foodtrends waren populair, zoals alcoholvrije drankjes, gefermenteerde producten en vegan en vegetarische alternatieven. Zo heeft een kwart van de Nederlanders dit jaar alcoholvrije drank en vleesvervangers uitgeprobeerd en probeerden een op de zeven zuivelvrije alternatieven zoals havermelk en notenmelk, of gefermenteerde producten zoals kimchi en kombucha.

Dit waren de top 10 foodtrends van 2020:

  • Alcoholvrije drankjes
  • Vleesvervangers
  • Zelfgemaakte pasta
  • Zuivelvrije alternatieven (havermelk, notenmelk)
  • Gefermenteerde producten (zoals Kimchi en Kombucha)
  • Flexitarisme
  • Restaurant doe-het-zelf-pakketten
  • Zelfgemaakt bananenbrood
  • Clean eating
  • Whipped coffee (Dalgona koffie)

De helft van de Nederlanders ziet graag de alcoholvrije trend (54%) en zelfgemaakte pasta trend (48%) doorzetten in 2021, slechts een op de vijf Nederlanders wil deze trends liever vergeten. Over vleesvervangers zijn de meningen meer verdeeld. Zo vindt 43 procent de vleesvervangers een prima alternatief voor vlees, tegenover 29 procent die het geen geslaagde trend vindt om mee te nemen naar 2021.

Vorig artikel Zonder alcohol zou de helft van de mensen niet of korter op IC liggen?